Co wartościowego jest w oleju z czarnuszki?

0

W naszych kuchniach chętnie używamy bardzo zdrowych olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Wielu fanów znalazł olej z czarnuszki, który staje się coraz popularniejszym dodatkiem do dań wytrawnych, jak i słodkich. Pokochaliśmy go nie tylko za jego bardzo wyrazisty, nieco ostry smak, ale i wspaniałe właściwości.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki, podobnie jak większość olejów tłoczonych na zimno zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3, 6, 9, a także kwas eikozadienowy, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ponadto olej z czarnuszki ze sklepu Spichlerz Zdrowia jest bombą składników odżywczych. W swoim składzie zawiera witaminę E oraz cynk, miedź, potas, wapń i żelazo. Doceniany jest także poprzez swoją wysoką zawartość flawonoidów, biotyny, antyoksydantów oraz beta-karotenu. Eksperci przypisują mu właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalane i przeciwalergiczne. Ponadto uważają oni, że olej z czarnuszki ma wpływ na obniżenie cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, a także polepszenie pracy wątroby i nerek. Dowiedziono, że dzięki swojemu składowi olej z czarnuszki posiada właściwości przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze oraz przeciwbakteryjne. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie rozkurczowe.

Jaki wpływ na zdrowie ma olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki wykazuje bardzo szerokie działanie prozdrowotne. Bardzo często doceniany jest jego wpływ na niwelowanie objawów alergii i astmy oraz przyspieszenie leczenia chorób górnych dróg oddechowych np. oskrzeli. Ponadto bardzo dobrze sprawdza się jako pomoc w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, m.in. refluksu, wrzodów oraz zatrucia. Przeciwdziała namnażaniu się w organizmie bardzo niebezpiecznych bakterii Helicobacter pylori. Olej wykazuje także bardzo korzystne działanie na układ krwionośny – pozwala na spowolnienie rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego np. miażdżycy. Ma pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi. Wykazano, że można stosować go jako środek wspomagający pracę układu odpornościowego. Warto jednak pamiętać, że olej z czarnuszki nie jest lekiem. Jego stosownie nie pozwoli na całkowite wyleczenie schorzeń, jednak może wykazać działanie wspomagające podczas terapii.

Zastosowanie kosmetyczne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki może być nie tylko spożywany jako dodatek do potraw oraz pity w ramach kuracji. Z powodzeniem można wykorzystać go również jako produkt kosmetyczny. Wykazuje bardzo korzystne działanie na skórę – łagodzi podrażniania oraz stany zapalne. Ma zastosowanie jako środek chroniący skórę przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych. Można stosować go na cerę trądzikową oraz skórę z liszajem i AZS. Dba o właściwe nawodnienie skóry. Olej z czarnuszki stosowany na włosy pozwala leczyć łupież. Dodatkowo dzięki niemu możliwe jest zahamowanie wypadania włosów. Wcieranie oleju z czarnuszki w skalp przyspiesza porost nowych włosów – są one bardzo grube i mocne. Warto zaznaczyć, że ma zastosowanie również w aromaterapii jako środek uspokajający i wspomagający zasypianie.

Share.

Leave A Reply