abc porady
    Facebook
    Polecane artykuły
    • Jak napisać czynny żal?
    • Jak napisać list motywacyjny?
    • Jak napisać podanie o pracę?
    • Jak napisać wypowiedzenie z pracy?
    • Jak napisać maila po angielsku?
    • Jak napisać ogłoszenie?
    • Jak napisać list?
    • Jak napisać opowiadanie?
    Facebook
    abc porady abc porady
    • Start
    • Zdrowie, Uroda
    • Edukacja
    • Rozrywka, Kultura
    • Turystyka, Sport
    • Dom, Ogród
    • Budownictwo
    abc porady
    jesteś w:strona główna»Gastronomia»Kamień do pizzy, włoskie pomidory, oryginalny parmezan… jak jeszcze lepiej zrobić pizzę?
    pizza z oliwkami

    Kamień do pizzy, włoskie pomidory, oryginalny parmezan… jak jeszcze lepiej zrobić pizzę?

    1
    autor Piotr Kala dodano 20 października 2017 Gastronomia, Przepisy i porady kulinarne

    Pizza – któż jej nie lubi? Niestety nie zawsze możemy pozwolić sobie na wypad do pizzerii. Najbardziej chcielibyśmy raczyć się własnoręcznie przyrządzoną pizzą, problem tylko w tym, że taka domowa zwykle odbiega smakiem od tych przygotowanych przez fachowców. Ale wcale nie musi tak być. Istnieją sposoby, by poprawić smak naszej pizzy.

    • Kamień do pizzy
    • Jaki sos do pizzy?
    • Jaki ser do pizzy?
    • Jaki pieprz?

    Kamień do pizzy

    Najlepszym sposobem na poprawienie jakości domowej pizzy jest sprawienie sobie specjalnego kamienia do jej pieczenia. To zdecydowanie metoda numer jeden, jeśli chcemy, by domowa pizza zaczęła smakować jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Nie ma się co dziwić, kamień do pieczenia pizzy to typowo włoski sposób wypiekania (https://artigiano.pl/9-kamienie-do-pizzy), więc to naturalne, że przynosi najlepsze efekty. Ale właściwie dlaczego zmiana sposobu pieczenia przynosi takie dobre rezultaty?

    temat uzupełnia:  Jak zrobić pizzę z patelni w 10 minut?

    Otóż kamień pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła po całej pizzy, a ponadto wchłania też z ciasta wilgoć. To sprawia, że ciasto staje się od spodu bardziej chrupiące i nie jest wyschnięte na górze. Kolejną zaletą stosowania kamienia jest oszczędność czasu. Można dzięki niemu upiec pizzę zaledwie w kilka minut.

    Oczywiście trzeba najpierw poznać pewne zasady stosowania tego użytecznego „sprzętu”. Przede wszystkim kamień trzeba nagrzać przed położeniem na nim pizzy. I nie powinna to być pizza mrożona, bo różnica temperatur może wtedy doprowadzić do popękania kamienia.

    Żeby zdjąć gotową pizze z kamienia, używa się specjalnego łopatki. Jeżeli jej nie mamy, możemy oczywiście wykorzystać zwykłe widelce. Pizzę z kamienia, przy odpowiednim podważeniu, nie jest trudno zdjąć, ponieważ ciasto do niego raczej nie przywiera.

    temat uzupełnia:  Jak zrobić pizzę z patelni w 10 minut?

    wykwintna pizza

    Jaki sos do pizzy?

    Sos najlepiej zrobić na bazie pomidorowej passaty – oczywiście ze świeżych włoskich pomidorów. Z passaty możemy uzyskać lepszy sos niż z pomidorów z puszki. Będzie nie tylko gęstszy, ale również lepiej będzie przenikał w ciasto i chłonął przyprawy. Aby sos miał wyrazisty smak, nie wystarczy oczywiście sam pomidorowy przecier. Trzeba odpowiednio doprawić go czosnkiem, papryką, oliwą, bazylią i oregano.

    świeże pomidory

    Jaki ser do pizzy?

    Jeśli pizza ma być jak z prawdziwej włoskiej pizzerii, najlepszym serem będzie mozzarella. To przecież autentyczny włoski ser, pochodzący z regionu Kampanii. Jeśli nie uda nam się zdobyć prawdziwej mozzarelli (choć nie powinno być z tym większych problemów) lub po prostu chcemy trochę zaoszczędzić, możemy zastąpić ją serem z krowiego mleka – tańszy, mniej wykwintny, ale nie robiący dużej różnicy w smaku. Inne warte wspomnienia zamienniki dla mozzarelli to ser z mleka koziego czy owczego (feta).

    temat uzupełnia:  Jak zrobić pizzę z patelni w 10 minut?

    Na odrębny akapit zasługuje parmezan. Jeśli go świeżo zetrzeć i posypać nim pizzę, póki jeszcze gorąca, pozwala to w wyjątkowy sposób podkreślić jej smak.

    Jaki pieprz?

    Aby nadać pizzy odpowiedniego smaku, pieprz, bez względu na to czy wybierzemy czarny, biały bądź kolorowy, powinien być świeżo zmielony. Najlepiej więc kupować go w całych ziarenkach, a następnie zemleć młynkiem bezpośrednio na pizzę. Żeby nie przesadzić z pieprzem w którymś kawałku pizzy, najlepiej mleć go z większej wysokości, wtedy rozłoży się mniej więcej równomiernie.

    jak zrobić pizze jaki kamień do pizzy jaki ser do pizzy jaki ser na pizze parmezan do pizzy pizza z kamienia pizza z parmezanem
    pokaż znajomym Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Jeden komentarz

    1. Un0 w dniu 26 października 2017 13:54

      Nigdy bym nie pomyślała o kamieniu do pizzy, a jak widać ma to ogromne znaczenie w przypadku pieczenia pizzy. Nic dziwnego, że moja domowa pizza pozostawia wiele do życzenia.

      odpowiedz

    dodaj komentarz anuluj komentowanie

    ostatnie komentarze
    • zibi - Kto może udzielać porad prawnych?
    • Arletka - Jak zostać radnym dzielnicy, miasta, gminy?
    • Dawid - Jaki czajnik elektryczny – co jest ważne kiedy kupujesz czajnik na prąd?
    • aleksandra - Co obejmuje profesjonalna pielęgnacja zieleni?
    • Filipo - Co obejmuje profesjonalna pielęgnacja zieleni?
    popularne artykuły
    Luksusowa kanapa z brązowym obiciem
    21 września 2016

    AlmiDecor, Westwing czy HOUSE&more – gdzie szukać duszy dla wnętrza domu?

    Jak się pozbyć kataru?
    28 sierpnia 2014

    5 sposobów na to, jak szybko pozbyć się kataru

    Widok z samochodu na zachodzące słońce
    12 maja 2016

    Czego słuchać w samochodzie?

    Domki do wynajęcia - na co zwrócić uwagę?
    24 sierpnia 2016

    Domki do wynajęcia w górach – na co zwracać uwagę?

    komar ucztuje
    31 sierpnia 2016

    Co skutecznie odstrasza komary?

    porady, informacje, artykuły z subiektywnymi wskazówkami i radami - Copyright © 2014 - abcporady.pl
    • Regulamin
    • Polityka cookies
    • Kontakt
    • Publikuj treść
    • O nas

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.