Jak zrobić pizzę z patelni w 10 minut?

Nie wiem jak wy, ale ja czasem mam ogromną ochotę na pizzę z pieca, a jest za wcześnie żeby ją zamówić, pizzeria nie dowozi ich w nasza okolicę, albo po prostu nie chcecie wydawać ciężko zarobionych pieniążków na takie jedzenie. Z pomocą przychodzi dla was taki poradnik który da wam całą wiedzę potrzebną do przyrządzenia takiej pizzy, z patelni i w dodatku tylko w 10 minut!

Przepis ten znalazłem kiedyś w jakiejś gazecie i sam go udoskonaliłem metodą prób i błędów.

Składniki potrzebne do przygotowania takiej pizzy :

Składniki na ciasto do pizzy

  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki do pizzy

I tutaj możemy dodać to na co mamy ochotę, szynkę, ser, oliwki, kurczaka, parmezan, salami, ananas, kukurydzę, niech poniesie cię wena twórcza i dobierz składniki wedle własnego upodobania.

Składniki na sos pomidorowy

  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 400 gram pomidorów w kawałkach

Przygotowanie pizzy krok po kroku

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu pomidorowego, najlepiej mikserem elektrycznym – jeśli nie mamy takiej możliwości wystarczy porządnie posiekać pomidory i zamieszać wszystko porządnie widelcem. Następnie rozgrzewamy patelnię w rozmiarze w jakim chcemy mieć pizzę i rozprowadzamy po niej łyżkę oliwy. Następnie wszystkie składniki do ciasta wrzucamy do miski i ugniatamy, ciasto powinno być odrobinę lepiące się, jeśli nie jest – dodaj troszkę mąki. Osobiście jak robię pizzę tego typu z kawałkami mięsa, dodaje je do ciasta (wtedy mięso jest w środku i smakuje to o wiele ciekawiej niż normalnie).

Następnie przenieś ciasto na blat posypany mąką i rozwałkuj je do pożądanych rozmiarów. Kiedy ciasto będzie przygotowane a patelnia nagrzana, przenieś ciasto na patelnię tak żeby zakryło całą jej powierzchnie. Teraz masz czas na umieszczanie dodatków na górnej warstwie naszej pizzy. Na samym spodzie wylej sos pomidorowy, na nim umieść wszelkiego rodzaju dodatki wymienione, bądź nie wymienione w składnikach (wedle uznania) wszystko pokryj serem i posyp oregano. Przykryj patelnie pokrywką i pilnuj żeby się nie przypaliła.

Jak już się zarumieni, obróć ją do góry nogami na jakieś 2-3 minuty na wolnym ogniu. Teraz zostaje ją tylko przerzucić na talerz i Voilla! Pizza gotowa ! (jeśli lubisz bardzo chrupiącą pizzę możesz na 5 minut wsadzić ją dodatkowo do pieca rozgrzanego do 220 stopni i pilnujesz żeby się nie przypaliła).

Udostępnij