Jak przewozić i przechowywać owoce, warzywa, grzyby?

Wszyscy powinniśmy jeść mnóstwo warzyw i owoców, by żyć zdrowo i czuć się dobrze. W dzisiejszych czasach mamy do nich łatwy dostęp w sklepach osiedlowych lub na miejskich bazarach. Czy jednak zawsze są świeże? Warto się zastanowić, w jaki sposób przechowywać i transportować te towary spożywcze, by klienci byli zadowoleni z ich jakości.

Żyjemy w świecie, w którym drobnoustroje są wszechobecne. Nie jesteśmy w stanie bez nich żyć i często egzystujemy z nimi w symbiozie. Niektóre z nich jednak mogą niszczyć nasze pożywienie i doprowadzać do procesów gnilnych. Dzieje się tak, jeśli nie przechowujemy jedzenia w odpowiedniej temperaturze i nie dostarczymy mu wystarczającej ilości powietrza. Aby prawidłowo przechowywać żywność, warto wykorzystać skrzynki do owoców i warzyw produkcji Erg-System, które spełniają wymienione standardy i umożliwiają nam transport owoców z odpowiednią wentylacją.

Powietrze

Gnicie następuje najszybciej, kiedy temperatura jest wysoka, a ilość powietrza nie jest wystarczająca. Bakterie najlepiej rozwijają się w temperaturze 15-35 st.C, więc w czasie transportu powinniśmy się starać utrzymać niższą temperaturę. Warto jednak pamiętać, że w przypadku wielu owoców tropikalnych zbyt niska temperatura nie jest wskazana. Mogą one utracić bowiem w ten sposób swoje walory smakowe. Niezwykle ważna jest także niska wilgotność powietrza. Jeśli staje się ona zbyt wysoka,to proces fermentacji znacząco przyspiesza. To jednak nie wszystko. Towary spożywcze powinny być ułożone w taki sposób, by zapewnić odpowiedni dostęp tlenu. Nie mogą więc do siebie zbytnio przylegać.

Pakowanie

Bardzo ważne jest to, by skrzynki i pojemniki zabezpieczały towary przed mechanicznym uszkodzeniem. Oczywiście powinniśmy się starać nie potrząsać i nie mieszać owoców po ich załadowaniu, jednak samo opakowanie powinno dostatecznie zabezpieczyć je przed zbędnym przesuwaniem w trakcie transportu. Uszkodzenie warzyw lub owoców zapoczątkowuje proces gnilny, który może doprowadzić do wysokich strat, ponieważ grzyby będą bardzo szybko się przemieszczać z jednego produktu na drugi.

Na które owoce uważać?

Najłatwiej transportuje się owoce z grubą skórką. Nie będziemy mieć więc większych problemów z pomarańczami lub grapefruitami. Wystarczy zastosować cienkie przekładki, by zwiększyć ilość tlenu. Inaczej jednak ma się sprawa z owocami delikatniejszymi, takimi jak owoce leśne. W tym przypadku powinniśmy zadbać o to, by były spakowane do specjalnych kobiałek lub innych mniejszych pojemników, by zabezpieczyć je przede wszystkim przed zgnieceniem.

Szybki transport

W przypadku wszystkich towarów spożywczych powinniśmy się starać przede wszystkim o to, by były one dostarczone na miejsce jak najszybciej. Musimy więc zadbać o dobrą logistykę i odpowiednie planowanie transportu. Warto do tego zatrudnić sprawdzone firmy.

Udostępnij