abc porady
    Facebook
    Polecane artykuły
    • Jak napisać czynny żal?
    • Jak napisać list motywacyjny?
    • Jak napisać podanie o pracę?
    • Jak napisać wypowiedzenie z pracy?
    • Jak napisać maila po angielsku?
    • Jak napisać ogłoszenie?
    • Jak napisać list?
    • Jak napisać opowiadanie?
    Facebook
    abc porady abc porady
    • Start
    • Zdrowie, Uroda
    • Edukacja
    • Rozrywka, Kultura
    • Turystyka, Sport
    • Dom, Ogród
    • Budownictwo
    abc porady
    jesteś w:strona główna»Gastronomia»Przepisy i porady kulinarne»Jak zrobić naleśniki?
    prosty przepis na naleśniki z truskawkami

    Jak zrobić naleśniki?

    1
    autor Alina Oliwierczyk dodano 30 listopada 2015 Przepisy i porady kulinarne

    Mogą być słodkie lub wytrawne, uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli oraz znakomicie pasują na śniadanie, obiad czy lekki deser – naleśniki. Są banalnie proste w przygotowaniu i w zależności od nadzienia przybierają różną postać. Jakie powinny być naleśniki idealne? Przede wszystkim delikatne i cienkie. A jak to osiągnąć?


    • Podstawowy przepis na naleśniki
    • Naleśniki gryczane
    • Naleśniki ryżowe
    • Jakie nadzienie?

    Podstawowy przepis na naleśniki

    Sekret perfekcyjnych naleśników tkwi w użyciu wody gazowanej oraz na odstawieniu ciasta na kilkadziesiąt minut, aby mogło odpocząć. Ale po kolei. Na ok. 10 naleśników potrzebujemy szklankę mąki, dwa jajka, szklankę mleka, ¾ szklanki wody gazowanej, szczyptę soli oraz 3 łyżki oleju roślinnego. Wszystkie produkty (oprócz oleju) wystarczy zmiksować lub wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto.

    Woda gazowana to „tajemny składnik”, dzięki któremu naleśniki będą delikatniejsze. A co z olejem? Można dodać go do ciasta, dzięki czemu nie będziemy musieli smarować patelni tłuszczem za każdym razem. Warto wykorzystać ten sposób, ponieważ dzięki niemu unikniemy dodawania zbyt dużej ilości oleju na patelnię i co za tym idzie – naleśniki nie będą tłuste. Tak przygotowaną masę należałoby odstawić na co najmniej pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło” – uwierzcie mi, że wtedy będą lepsze.

    Po tym czasie można już smażyć. Cienką warstwę ciasta przelewamy na patelnię (możemy użyć takiej specjalnej, do naleśników, ale na zwykłej też się uda; najważniejsze to wybrać taką, do której ciasto nie będzie przywierać), a gdy się lekko przyrumieni to przekładamy placek na drugą stronę – i tyle.

    Naleśniki gryczane

    Równie ciekawą propozycją (szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej) są naleśniki gryczane. Do nich potrzebujemy 100 g mąki gryczanej (teraz znajdziemy ją w każdym większym sklepie), szczyptę soli, dwa jajka, 300 ml mleka (krowiego lub roślinnego, np. migdałowego) oraz 30 g oleju.

    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (dokładnie tak samo jak w przypadku zwykłych naleśników) i tu już bezwzględnie odstawiamy ciasto na min. pół godziny – jeśli o tym zapomnimy, to nie dość, że naleśniki nie będą tak smaczne, to jeszcze nie wyjdą nam idealnie cienkie podczas smażenia. Jeśli w trakcie nakładania ciasta na patelnię zauważymy, że ciężko się je rozprowadza, to można dolać do niego trochę wody.

    Naleśniki ryżowe

    Jeśli chcemy zaskoczyć rodzinę czy znajomych to możemy wypróbować naleśniki ryżowe. Do tego potrzebne będą: 100 g mąki ryżowej, szklanka mleka (krowiego lub roślinnego), szczypta soli, dwa jajka oraz, standardowo, 2 łyżeczki oleju. I tu nie ma większej filozofii – mieszamy składniki na gładkie ciasto, odstawiamy i smażymy!

    Jakie nadzienie?

    Naleśniki można przygotować na tysiące różnych sposobów, liczy się tu tylko nasza pomysłowość i smak. Równie pyszne będą naleśniki suzette (smażone w syropie z pomarańczy), jak i klasyczne – z białym serem, owocami lub polewą czekoladową, a także bardziej obiadowe – naleśniki meksykańskie, czy ze szpinakiem i fetą.

    pokaż znajomym Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Jeden komentarz

    1. Gośka w dniu 5 września 2016 14:49

      Świetny artykuł! Na pewno wypróbuje naleśniki suzette. Muszą być przepyszne! A propo składników na naleśniki to ja zawsze dodaje do ciasta wodę gazowaną – dzięki temu nalesniki są puszyste i miękkie. Dodając samo mleko – wychodzą o wiele twardsze.

      Czy któraś z Was robiła naleśniki ryżowe? Kilka razy zastanawialam się ich przygotowaniem ale boję się ze nie będą mi smakowały….

      odpowiedz

    odpowiedz dla Gośka anuluj komentowanie

    ostatnie komentarze
    • zibi - Kto może udzielać porad prawnych?
    • Arletka - Jak zostać radnym dzielnicy, miasta, gminy?
    • Dawid - Jaki czajnik elektryczny – co jest ważne kiedy kupujesz czajnik na prąd?
    • aleksandra - Co obejmuje profesjonalna pielęgnacja zieleni?
    • Filipo - Co obejmuje profesjonalna pielęgnacja zieleni?
    popularne artykuły
    Luksusowa kanapa z brązowym obiciem
    21 września 2016

    AlmiDecor, Westwing czy HOUSE&more – gdzie szukać duszy dla wnętrza domu?

    Jak się pozbyć kataru?
    28 sierpnia 2014

    5 sposobów na to, jak szybko pozbyć się kataru

    Widok z samochodu na zachodzące słońce
    12 maja 2016

    Czego słuchać w samochodzie?

    Domki do wynajęcia - na co zwrócić uwagę?
    24 sierpnia 2016

    Domki do wynajęcia w górach – na co zwracać uwagę?

    komar ucztuje
    31 sierpnia 2016

    Co skutecznie odstrasza komary?

    porady, informacje, artykuły z subiektywnymi wskazówkami i radami - Copyright © 2014 - abcporady.pl
    • Regulamin
    • Polityka cookies
    • Kontakt
    • Publikuj treść
    • O nas

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.