abc porady
    Facebook
    Polecane artykuły
    • Różne sposoby na usuwanie graffiti
    • Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 4 kreatywne pomysły
    • Jak powiedzieć rodzicom o ciąży w młodym wieku?
    • Jak zrezygnować z pracy? Co powiedzieć, składając wypowiedzenie?
    • Jak powiedzieć o ciąży w pracy?
    • Jak powiedzieć mamie o okresie, o pierwszej miesiączce?
    • Jaką grę familijną wybrać? 5 gier dla całej rodziny
    • Co oglądać z rodziną? Polecane filmy familijne
    Facebook
    abc porady abc porady
    • Start
    • Zdrowie, Uroda
    • Edukacja
    • Rozrywka, Kultura
    • Turystyka, Sport
    • Dom, Ogród
    • Budownictwo
    abc porady
    jesteś w:strona główna»Gastronomia»Jak samemu zrobić sushi? Prosty przepis krok po kroku
    gotujemy sushi

    Jak samemu zrobić sushi? Prosty przepis krok po kroku

    1
    autor Karol Jastrząb dodano 28 lutego 2016 Gastronomia, Przepisy i porady kulinarne

    Czy można samemu przyrządzić domowe sushi? Oczywiście, że tak. To wbrew pozorom nie jest takie skomplikowane. Grunt to odpowiednie przygotowanie. Sushi to idealna przekąska na imprezę w gronie znajomych, czy ciekawe urozmaicenie wieczoru.


    • Co jest potrzebne do zrobienia sushi?
    • Sushi krok po kroku
    • Jak rolujemy sushi?
    • Sushi – ciekawostki

    Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

    • ryż krótkoziarnisty, lepiący się
    • ocet ryżowy
    • cukier
    • sól
    • mata bambusowa
    • prasowane algi nori
    • wasabi
    • marynowany imbir
    • sos sojowy
    • pałeczki
    • składniki wedle uznania: paluszki krabowe, łosoś wędzony, sałata karbowana, ogórek, awokado, majonez, mango

    skladniki na sushi

    Sushi krok po kroku

    Ryż należy opłukać pod bieżącą wodą ciągle przy tym mieszając. Ryż płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna. Następnie należy go pozostawić w wodzie na pół godziny. Po odstaniu przepłukujemy go ostatni raz i wstawiamy do gotowania. Ryż najlepiej gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Co jakiś czas dobrze go przemieszać. Po ugotowaniu zostawiamy go w garnku na kolejne 15 minut, następnie przełożyć do miski.

    Teraz przystępujemy do przyrządzenia sosu. Do małego rondelka wlewamy 7 łyżek octu, 4 łyżki cukru, odrobinę soli i całość mieszamy na małym ogniu. Gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia ale nie wolno gotować. Po rozpuszczeniu dodajemy sos do ugotowanego wcześniej ryżu i mieszamy. Zostawiamy do stygnięcia.

    Kolejnym etapem w przyrządzaniu sushi są składniki, które dokładnie myjemy i kroimy na odpowiednie porcje. Jeśli chcemy aby sushi zawierało ogórek to wycinamy z niego miąższ i kroimy w bardzo cienkie plastry. Nie obieramy go ze skóry. Ogórka nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy w cieniutkie paski. Generalnie bez względu na to jakie składniki sobie wybierzemy, należy pokroić je na małe kawałeczki, najlepiej w cienki plastry żeby lepiej się rolowało. Tylko paluszki krabowe zostawiamy w całości.

    nakladanie sushi

    Jak rolujemy sushi?

    Przygotowujemy sobie matę bambusową i miseczkę z wodą z dodatkiem octu ryżowego w której będziemy moczyć palce. Matę należy owinąć folią spożywczą, na która potem kładziemy arkusz nori. Ryż układamy na matowej stronie. Na 2/3 powierzchni nori układamy cienką warstwę ryżu. Gdy ryż zacznie się kleić, wówczas moczymy ręce w miseczce z octem. Mniej więcej w połowie ryżu, układamy wybrane składniki. Na koniec nakładamy dosłownie naparsteczek wasabi i smarujemy linię wzdłuż krawędzi bez ryżu. Następnie zawijamy.

    zwijanie sushi

    Sushi – ciekawostki

    Sushi zanim stało się jednym z najpopularniejszych dań świata, przebyło długą drogę. Nie wiadomo, gdzie dokładnie powstało pierwsze sushi. Warto zaznaczyć, że pierwsze sushi wyglądało zupełnie inaczej niż to, które znamy dzisiaj. W wielu krajach azjatyckich powszechnym problemem były nieświeże ryby ponieważ brakowało miejsca na ich odpowiednie przechowywanie. Wówczas okazało się, że solona ryba fermentująca wraz z ryżem nadaje się do spożycia nawet po roku. Dlatego zaczęto spożywać tylko sfermentowane ryby, a ryż był osobno odrzucany.

    jak samemu zrobić sushi jak zrobić samemu sushi jak zrobić sushi jak zrobić sushi krok po kroku sushi krok po kroku sushi przepis prosty
    pokaż znajomym Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Jeden komentarz

    1. zyta w dniu 9 września 2016 14:47

      A jak kupowac algi nori? Raz wzięłam w sklepie pierwsze lepsze i śmierdziały „morzem”. Wszystkie tak mają? Bo jak jem w restauracji sushi, to nic mi nie „śmierdzi”.

      odpowiedz

    dodaj komentarz anuluj komentowanie

    ostatnie komentarze
    • Miroład - Różne sposoby na usuwanie graffiti
    • Danka - Jak powiedzieć rodzicom o ciąży w młodym wieku?
    • Olalalala - Jak zrezygnować z pracy? Co powiedzieć, składając wypowiedzenie?
    • Omari - Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 4 kreatywne pomysły
    • paula - Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 4 kreatywne pomysły
    popularne artykuły
    Luksusowa kanapa z brązowym obiciem
    21 września 2016

    AlmiDecor, Westwing czy HOUSE&more – gdzie szukać duszy dla wnętrza domu?

    Jak się pozbyć kataru?
    28 sierpnia 2014

    5 sposobów na to, jak szybko pozbyć się kataru

    komar ucztuje
    31 sierpnia 2016

    Co skutecznie odstrasza komary?

    Widok z samochodu na zachodzące słońce
    12 maja 2016

    Czego słuchać w samochodzie?

    Domki do wynajęcia - na co zwrócić uwagę?
    24 sierpnia 2016

    Domki do wynajęcia w górach – na co zwracać uwagę?

    porady, informacje, artykuły z subiektywnymi wskazówkami i radami - Copyright © 2014 - abcporady.pl
    • Regulamin
    • Polityka cookies
    • Kontakt
    • Publikuj treść
    • O nas

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.