abc porady
    Facebook
    Polecane artykuły
    • Jak napisać czynny żal?
    • Jak napisać list motywacyjny?
    • Jak napisać podanie o pracę?
    • Jak napisać wypowiedzenie z pracy?
    • Jak napisać maila po angielsku?
    • Jak napisać ogłoszenie?
    • Jak napisać list?
    • Jak napisać opowiadanie?
    Facebook
    abc porady abc porady
    • Start
    • Zdrowie, Uroda
    • Edukacja
    • Rozrywka, Kultura
    • Turystyka, Sport
    • Dom, Ogród
    • Budownictwo
    abc porady
    jesteś w:strona główna»Zdrowie i Uroda»Dietetyka i odchudzanie»Jagody acai i ocet jabłkowy – czy pomagają w odchudzaniu?
    Czy ocet jabłkowy i acai sprzyjają odchudzaniu?

    Jagody acai i ocet jabłkowy – czy pomagają w odchudzaniu?

    1
    autor Alina dodano 12 stycznia 2015 Dietetyka i odchudzanie, Zdrowie i Uroda

    Jagody acai uzyskuje się z palmy (Euterpe oleracea), określanej jako euterpa warzywna lub warzywnia warzywna. Palma pochodzi z terenów tropikalnych Ameryki Południowej, dorasta do 15 m wysokości. Obecnie uprawiana jest w całej strefie międzyzwrotnikowej na świecie. Owoce (açaí, acai berries) są podobne z wyglądu do winogron lub borówki amerykańskiej, mają kolor ciemnofioletowy, z zawartą w środku pestką i niewielką ilością miąższu. Miąższ owoców wykorzystywany jest w tradycyjnej kuchni brazylijskiej oraz stanowi podstawę diety mieszkańców dżungli.


    • Jagody acai to cenne źródło witamin
    • Jagody acai przyspieszają przemianę materii
    • Wspomaganie odchudzania octem jabłkowym

    Jagody acai to cenne źródło witamin

    Badania potwierdzają, cenne właściwości jagód Acai. Owoce są cennym źródłem witamin A, B1, B2, B3, C, E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są szczególnie istotne w diecie osób odchudzających się, ostatnio coraz częściej polecane przez dietetyków (np. www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/).

    Naukowcy z USA przeanalizowali wpływ jagód acai na czynniki ryzyka wystąpienia zaburzeń metabolicznych (cukrzyca, choroby serca) u osób z nadwagą. Podawano 100g miąższu z owoców acai 2 razy dziennie przez miesiąc. Zaobserwowano poprawę insulinowrażliwości, redukcję poziomu cholesterolu oraz cholesterolu LDL. Stosowanie jagód acai jest polecane w diecie osób z nadwagą i usprawnia gospodarkę metaboliczna organizmu.

    Jagody acai przyspieszają przemianę materii

    Jagody acai, dzięki znacznej zawartości błonnika (16,9 g w 100 g), przyśpieszają przemianę materii, potęgują uczucie sytości oraz usprawniają proces trawienia. Ze względu na znaczną ilość włókna pokarmowego, spożywanie jagód acai w nadmiernej ilości może upośledzić wchłanianie witamin oraz doprowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, jak biegunka czy wzdęcia.

    W Polsce produkty z owocami acai można zakupić w formie soku lub tabletek. Owoce acai po zerwaniu szybko tracą cenne właściwości, dlatego nie nadają się do eksportu.

    Ocet jabłkowy często wypijają kulturyści

    Wspomaganie odchudzania octem jabłkowym

    Stosowanie octu jabłkowego w celu redukcji tkanki tłuszczowej jest często wykorzystywane przez kulturystów. Ocet jabłkowy jest źródłem wielu substancji mineralnych i mikroelementów (zwłaszcza potasu, wapnia, fosforu i sodu), kwasów owocowych: octowego, mlekowego i cytrynowego oraz pektyn.

    Przyspiesza trawienie pokarmów, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych oraz usprawnia proces rozkładu kwasów tłuszczowych. Pektyny, zaliczane do błonnika pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Witamina E, jako silny przeciwutleniacz, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i wspomaga proces odchudzania.

    Osoby z nadwagą, które chcą przeprowadzić odchudzającą kurację octem, powinny spożywać ocet jabłkowy trzy razy dziennie na czczo, przed obiadem i przed snem, w porcji po dwie łyżki octu na pół szklanki przegotowanej wody.

    Jednak nie każdy może stosować ocet jabłkowy w czystej postaci. Osoby z problemami żołądkowymi powinny unikać spożywania octu na czczo. Nie należy przekraczać zalecanej porcji w ciągu dnia, gdyż doniesiono, że spożywanie szklanki octu jabłkowego dziennie spowodowało kwasową erozję szkliwa, czyli przewlekłe uszkodzenie twardych tkanek zęba, nie mające podłoża bakteryjnego.

    pokaż znajomym Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Jeden komentarz

    1. Marylka w dniu 15 września 2016 16:27

      O occie jabłkowym słyszałam, ale nie wypróbowywałam tego sposobu, bo odrzuca mnie sam pomysł. Natomiast jeśli chodzi o jagody acai, to równie dobra jest nasza polska żurawiana, a do tego znacznie tańsza. Ja nie rozumiem mody na te „super foods”.

      odpowiedz

    odpowiedz dla Marylka anuluj komentowanie

    ostatnie komentarze
    • zibi - Kto może udzielać porad prawnych?
    • Arletka - Jak zostać radnym dzielnicy, miasta, gminy?
    • Dawid - Jaki czajnik elektryczny – co jest ważne kiedy kupujesz czajnik na prąd?
    • aleksandra - Co obejmuje profesjonalna pielęgnacja zieleni?
    • Filipo - Co obejmuje profesjonalna pielęgnacja zieleni?
    popularne artykuły
    Luksusowa kanapa z brązowym obiciem
    21 września 2016

    AlmiDecor, Westwing czy HOUSE&more – gdzie szukać duszy dla wnętrza domu?

    Jak się pozbyć kataru?
    28 sierpnia 2014

    5 sposobów na to, jak szybko pozbyć się kataru

    Widok z samochodu na zachodzące słońce
    12 maja 2016

    Czego słuchać w samochodzie?

    Domki do wynajęcia - na co zwrócić uwagę?
    24 sierpnia 2016

    Domki do wynajęcia w górach – na co zwracać uwagę?

    komar ucztuje
    31 sierpnia 2016

    Co skutecznie odstrasza komary?

    porady, informacje, artykuły z subiektywnymi wskazówkami i radami - Copyright © 2014 - abcporady.pl
    • Regulamin
    • Polityka cookies
    • Kontakt
    • Publikuj treść
    • O nas

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.