abc porady
    Facebook
    Polecane artykuły
    • Różne sposoby na usuwanie graffiti
    • Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 4 kreatywne pomysły
    • Jak powiedzieć rodzicom o ciąży w młodym wieku?
    • Jak zrezygnować z pracy? Co powiedzieć, składając wypowiedzenie?
    • Jak powiedzieć o ciąży w pracy?
    • Jak powiedzieć mamie o okresie, o pierwszej miesiączce?
    • Jaką grę familijną wybrać? 5 gier dla całej rodziny
    • Co oglądać z rodziną? Polecane filmy familijne
    Facebook
    abc porady abc porady
    • Start
    • Zdrowie, Uroda
    • Edukacja
    • Rozrywka, Kultura
    • Turystyka, Sport
    • Dom, Ogród
    • Budownictwo
    abc porady
    jesteś w:strona główna»Gastronomia»Bary»Gdzie niezbędny jest kocioł warzelny z mieszadłem?
    kotly-warzelne-z-mieszadlem

    Gdzie niezbędny jest kocioł warzelny z mieszadłem?

    0
    autor Radek Rej dodano 30 sierpnia 2019 Bary, Cukiernie i ciastkarnie, Gastronomia

    Kotły warzelne bardzo często wykorzystywane są w gastronomii i garmażerii. Służą do przygotowania i podgrzewania potraw, a także do termicznej obróbki mięs. A gdzie dokładnie sprawdzi się kocioł warzelny z mieszadłem? I co warto wiedzieć o tym rodzaju kotła gastronomicznego?

    • Kocioł warzelny z mieszadłem – do czego służy?
    • Zalety kotła warzelnego
    • Rodzaje kotłów warzelnych
    • Jak wybrać kocioł warzelny?
    • Zastosowanie kotłów gastronomicznych

    Kocioł warzelny z mieszadłem – do czego służy?

    Kotły warzelne z mieszadłem to urządzenia, które znajdują zastosowanie w wielu branżach przetwórstwa spożywczego. W przemyśle mięsnym mogą być wykorzystywane do produkcji smalcu, z kolei w przemyśle owocowo-warzywnym do sporządzania przecierów i musów owocowych. Poza tym kocioł warzelny z mieszadłem służy do produkcji np. konfitur, zup, sosów (zfm-online.com), a w cukiernictwie do wytwarzania likierów i polew. Co więcej, po wyciągnięciu mieszadła z misy kotła, można w nim również gotować wyroby wędliniarskie. Jak widać zastosowanie kotłów warzelnych z mieszadłem jest bardzo szerokie. Nic dziwnego, w końcu w gastronomii stawia się na szybkość działania, więc kocioł warzelny świetnie się tu sprawdza.

    Zalety kotła warzelnego

    Duża popularność kotłów warzelnych w gastronomii nie bierze się znikąd. Oprócz oszczędności czasu, urządzenia te pozwalają również zaoszczędzić energię. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii chronią środowisko, a także zapewniają perfekcyjną jakość produkowanych wyrobów, ograniczając zaangażowanie obsługi do minimum. Kotły warzelne z mieszadłem wykonane są zazwyczaj ze stali kwasoodpornej, posiadają izolacje termiczną i szczelną pokrywę.

    Rodzaje kotłów warzelnych

    W gastronomii wyróżnia się trzy rodzaje kotłów warzelnych, podzielone ze względu na typ zasilania. Są to kotły parowe, gazowe i elektryczne. W pierwszym z nich źródłem zasilania jest para wodna, która dostaje się do miejsca docelowego za sprawą tzw. przestrzeni grzejnej. Jest to najpopularniejszy rodzaj kotła warzelnego w przemyśle gastronomicznym i garmażeryjnym.
    Jeśli chodzi o koszty, to najdroższe są kotły gazowe, jednak generują one najniższe koszty eksploatacji. Inaczej wygląda to w przypadku kotłów elektrycznych, które są uznawane za stosunkowo tanie, ale droższe w użyciu. Ponadto kotły warzelne elektryczne wymagają ciągłej dostawy energii elektrycznej o znacznej mocy.

    Jak wybrać kocioł warzelny?

    Wybierając model kotła gastronomicznego, należy dobrać go do aktualnie posiadanych instalacji lub możliwości wykonania zasilania. W przypadku kotłów warzelnych gazowych warto zwrócić uwagę na to, że wymagają one zastosowania specjalistycznej wentylacji dla odprowadzenia spalin. Takiego problemu nie będziemy mieć przy kotłach elektrycznych, jednak w ich przypadku należy upewnić się, czy obiekt zapewnia dostawę odpowiedniej mocy energii elektrycznej.

    stolowka-gastronomia-kotly-warzelne

    Zastosowanie kotłów gastronomicznych

    Kotły warzelne najczęściej stosuje się do przygotowania i podgrzewania potraw, dlatego świetnie sprawdzą się one w dużych placówkach gastronomicznych. Można znaleźć je w szkolnych stołówkach, na imprezach masowych, w restauracjach i zakładach karnych, czyli wszędzie tam, gdzie trzeba jednorazowo ugotować kilkadziesiąt litrów potrawy i stale monitorować jej temperaturę.

    kocioł warzelny kocioł warzelny z mieszadłem
    pokaż znajomym Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    dodaj komentarz anuluj komentowanie

    ostatnie komentarze
    • Miroład - Różne sposoby na usuwanie graffiti
    • Danka - Jak powiedzieć rodzicom o ciąży w młodym wieku?
    • Olalalala - Jak zrezygnować z pracy? Co powiedzieć, składając wypowiedzenie?
    • Omari - Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 4 kreatywne pomysły
    • paula - Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 4 kreatywne pomysły
    popularne artykuły
    Luksusowa kanapa z brązowym obiciem
    21 września 2016

    AlmiDecor, Westwing czy HOUSE&more – gdzie szukać duszy dla wnętrza domu?

    Jak się pozbyć kataru?
    28 sierpnia 2014

    5 sposobów na to, jak szybko pozbyć się kataru

    komar ucztuje
    31 sierpnia 2016

    Co skutecznie odstrasza komary?

    Widok z samochodu na zachodzące słońce
    12 maja 2016

    Czego słuchać w samochodzie?

    Domki do wynajęcia - na co zwrócić uwagę?
    24 sierpnia 2016

    Domki do wynajęcia w górach – na co zwracać uwagę?

    porady, informacje, artykuły z subiektywnymi wskazówkami i radami - Copyright © 2014 - abcporady.pl
    • Regulamin
    • Polityka cookies
    • Kontakt
    • Publikuj treść
    • O nas

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.