abc porady
    Facebook
    Polecane artykuły
    • Różne sposoby na usuwanie graffiti
    • Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 4 kreatywne pomysły
    • Jak powiedzieć rodzicom o ciąży w młodym wieku?
    • Jak zrezygnować z pracy? Co powiedzieć, składając wypowiedzenie?
    • Jak powiedzieć o ciąży w pracy?
    • Jak powiedzieć mamie o okresie, o pierwszej miesiączce?
    • Jaką grę familijną wybrać? 5 gier dla całej rodziny
    • Co oglądać z rodziną? Polecane filmy familijne
    Facebook
    abc porady abc porady
    • Start
    • Zdrowie, Uroda
    • Edukacja
    • Rozrywka, Kultura
    • Turystyka, Sport
    • Dom, Ogród
    • Budownictwo
    abc porady
    jesteś w:strona główna»Gastronomia»Przepisy i porady kulinarne»3 sposoby na wykorzystanie białek w kuchni

    3 sposoby na wykorzystanie białek w kuchni

    1
    autor Weronika Maciejewska dodano 5 listopada 2014 Przepisy i porady kulinarne

    Przeróżne ciasta…tatar…to tylko nieliczne z potraw, które wymagają samego użycia żółtek. Przypuszczam więc, że nie jest Ci obca sytuacja w której zostajesz z mnóstwem niewykorzystanych białek. Nie od dzisiaj w końcu na każdym forum dyskusyjnym można znaleźć pytania zdesperowanych gospodyń i pań domu, które nie wiedzą co zrobić z pozostałościami po gotowaniu.


    • Kawa belgijska
    • Beza z owocami
    • Ryż z truskawkami

    Mało kto lubi niepotrzebnie marnować jedzenie, podczas gdy dzieci w Afryce oraz innych rejonach świata zwyczajnie głodują. Coś więc z tymi białkami, chcąc nie chcąc począć trzeba.

    Niekoniecznie jednak musi to być niskokaloryczna i oszukana jajecznica. Na same białka też można znaleźć kilka smacznych jak i oryginalnych przepisów.

    Kawa belgijska

    Smakowita i osobliwie wyglądająca. Ta trzywarstwowa kawa będzie się świetnie prezentować w każdej szklance. Do jej zrobienia zaopatrzmy się w 150 ml kawy, jedno białko z jajka, 100 ml mleka, cukier, posypkę do ciast oraz łyżkę esencji waniliowej.

    Zaskocz swoich gości tak podaną kawą

    Do szklanki wlewamy nasz gorący napar z kawy. Jeżeli jesteśmy cukrożercami, to zawsze możemy go dosłodzić. Spieniamy mleko i odstawiamy. Białko jajka ubijamy natomiast z esencją waniliową oraz odrobiną cukru. Następnie do naparu z kawy wlewamy delikatnie spienione mleko, tak aby nie doszło do wymieszania się warstw. Na samym końcu na warstwie mleka umieszczamy piankę i ozdabiamy ją posypką.

    Beza z owocami

    Nie da się ukryć, że białka nieodłącznie kojarzą się nam z bezami. Miłą odmianą od klasycznych i małych bezików francuskich, będzie beza z owocami. Zanim weźmiemy się za jej przygotowanie, naszykujmy sobie: śmietanę 36 %, 7 dkg cukru, szczyptę wanilii, 40 gram orzechów włoskich, 100 ml rozpuszczonej czekolady, 5 sztuk białek oraz 250 gram świeżych owoców.

    Beza to jedno z najpopularniejszych deserów

    Świeże białka z dodatkiem odrobiny cukru ubijamy w kociołku lub innym naczyniu nad parą na pianę. Rozkładamy pergamin na tortownicy i sztywną pianę wykładamy na blachę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100-130 stopni Celsjusza. Śmietanę miksujemy z resztą cukru i wanilią. Upieczoną bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerz. Na wierzchu bezy układamy owoce, posypujemy je orzechami oraz polewamy gorącą czekoladą.

    Ryż z truskawkami

    Choć ryż co prawda zazwyczaj kojarzy nam się z wytrawnymi potrawami, to latem świetnie smakować będzie z owocami pod bezową pierzynką. Do jego przyrządzenia potrzebne nam będzie pół kilograma truskawek, mleko, dwie szklanki ryżu, masło, dwie łyżki cukru, dwa białka jajek, szczypta soli oraz pół szklanki cukru pudru.

    Truskawki to typowo letnie owoce

    Mleko z cukrem zagotowujemy i wsypujemy ryż. Całość gotujemy na średnim ogniu, na małym palniku, pod przykryciem przez około czterdzieści minut. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier. Ugotowany ryż mieszamy z truskawkami, przykrywamy masą bezową i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem w temperaturze 180 stopni przez około trzydzieści minut.

    wykorzystanie białek
    pokaż znajomym Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Jeden komentarz

    1. PieKarka w dniu 15 września 2016 16:36

      Można jeszcze zrobić kokosanki. Wystarczy ubić jajka z cukrem i dodać do nich wiórki kokosowe. No i jeszcze trochę masła do tego idzie. Ja czasami wzbogacam je jeszcze ekstraktem waniliowym domowej produkcji. A najczęściej takie kokosanki robię jak piekę czekoladowe ciasto toskańskie, do którego potrzebnych jest dziewięć żółtek.

      odpowiedz

    dodaj komentarz anuluj komentowanie

    ostatnie komentarze
    • Miroład - Różne sposoby na usuwanie graffiti
    • Danka - Jak powiedzieć rodzicom o ciąży w młodym wieku?
    • Olalalala - Jak zrezygnować z pracy? Co powiedzieć, składając wypowiedzenie?
    • Omari - Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 4 kreatywne pomysły
    • paula - Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? 4 kreatywne pomysły
    popularne artykuły
    Luksusowa kanapa z brązowym obiciem
    21 września 2016

    AlmiDecor, Westwing czy HOUSE&more – gdzie szukać duszy dla wnętrza domu?

    Jak się pozbyć kataru?
    28 sierpnia 2014

    5 sposobów na to, jak szybko pozbyć się kataru

    komar ucztuje
    31 sierpnia 2016

    Co skutecznie odstrasza komary?

    Widok z samochodu na zachodzące słońce
    12 maja 2016

    Czego słuchać w samochodzie?

    Domki do wynajęcia - na co zwrócić uwagę?
    24 sierpnia 2016

    Domki do wynajęcia w górach – na co zwracać uwagę?

    porady, informacje, artykuły z subiektywnymi wskazówkami i radami - Copyright © 2014 - abcporady.pl
    • Regulamin
    • Polityka cookies
    • Kontakt
    • Publikuj treść
    • O nas

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.