Przeróżne ciasta…tatar…to tylko nieliczne z potraw, które wymagają samego użycia żółtek. Przypuszczam więc, że nie jest Ci obca sytuacja w której zostajesz z mnóstwem niewykorzystanych białek. Nie od dzisiaj w końcu na każdym forum dyskusyjnym można znaleźć pytania zdesperowanych gospodyń i pań domu, które nie wiedzą co zrobić z pozostałościami po gotowaniu.
Mało kto lubi niepotrzebnie marnować jedzenie, podczas gdy dzieci w Afryce oraz innych rejonach świata zwyczajnie głodują. Coś więc z tymi białkami, chcąc nie chcąc począć trzeba.
Niekoniecznie jednak musi to być niskokaloryczna i oszukana jajecznica. Na same białka też można znaleźć kilka smacznych jak i oryginalnych przepisów.
Kawa belgijska
Smakowita i osobliwie wyglądająca. Ta trzywarstwowa kawa będzie się świetnie prezentować w każdej szklance. Do jej zrobienia zaopatrzmy się w 150 ml kawy, jedno białko z jajka, 100 ml mleka, cukier, posypkę do ciast oraz łyżkę esencji waniliowej.
Do szklanki wlewamy nasz gorący napar z kawy. Jeżeli jesteśmy cukrożercami, to zawsze możemy go dosłodzić. Spieniamy mleko i odstawiamy. Białko jajka ubijamy natomiast z esencją waniliową oraz odrobiną cukru. Następnie do naparu z kawy wlewamy delikatnie spienione mleko, tak aby nie doszło do wymieszania się warstw. Na samym końcu na warstwie mleka umieszczamy piankę i ozdabiamy ją posypką.
Beza z owocami
Nie da się ukryć, że białka nieodłącznie kojarzą się nam z bezami. Miłą odmianą od klasycznych i małych bezików francuskich, będzie beza z owocami. Zanim weźmiemy się za jej przygotowanie, naszykujmy sobie: śmietanę 36 %, 7 dkg cukru, szczyptę wanilii, 40 gram orzechów włoskich, 100 ml rozpuszczonej czekolady, 5 sztuk białek oraz 250 gram świeżych owoców.
Świeże białka z dodatkiem odrobiny cukru ubijamy w kociołku lub innym naczyniu nad parą na pianę. Rozkładamy pergamin na tortownicy i sztywną pianę wykładamy na blachę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100-130 stopni Celsjusza. Śmietanę miksujemy z resztą cukru i wanilią. Upieczoną bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerz. Na wierzchu bezy układamy owoce, posypujemy je orzechami oraz polewamy gorącą czekoladą.
Ryż z truskawkami
Choć ryż co prawda zazwyczaj kojarzy nam się z wytrawnymi potrawami, to latem świetnie smakować będzie z owocami pod bezową pierzynką. Do jego przyrządzenia potrzebne nam będzie pół kilograma truskawek, mleko, dwie szklanki ryżu, masło, dwie łyżki cukru, dwa białka jajek, szczypta soli oraz pół szklanki cukru pudru.
Mleko z cukrem zagotowujemy i wsypujemy ryż. Całość gotujemy na średnim ogniu, na małym palniku, pod przykryciem przez około czterdzieści minut. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier. Ugotowany ryż mieszamy z truskawkami, przykrywamy masą bezową i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem w temperaturze 180 stopni przez około trzydzieści minut.
Jeden komentarz
Można jeszcze zrobić kokosanki. Wystarczy ubić jajka z cukrem i dodać do nich wiórki kokosowe. No i jeszcze trochę masła do tego idzie. Ja czasami wzbogacam je jeszcze ekstraktem waniliowym domowej produkcji. A najczęściej takie kokosanki robię jak piekę czekoladowe ciasto toskańskie, do którego potrzebnych jest dziewięć żółtek.