Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów pobudzających organizm. Jej miłośnicy sięgają po nią również dla zwykłego rokoszowania się jej smakiem i aromatem. Wciąż jednak krąży na jej temat wiele szkodliwych i nie do końca prawdziwych mitów jak choćby ten jakoby była niebezpieczna dla zdrowia. Tymczasem świeżo palona ma wiele atutów, o których nie wolno zapominać, a które przybliżamy w poniższym artykule.
Dlaczego warto pić kawę z palarni?
Chyba nie ma na świecie osoby, która oparłaby się zapachowi świeżo palonej kawy. Jest ona jedyna w swoim rodzaju. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na bogaty i wyrazisty aromat. Palenie kawy jest procesem skomplikowanym, a każdy z jego etapów ma bardzo istotne znaczenie. Liczy się głównie czas i temperatura, które to kształtują finalny smak i aromat. W palonych ziarnach czuć olejki eteryczne idealnie równoważące balans między goryczką i kwasowością tego napoju. Proces palenia zmiękcza ziarna, dzięki czemu łatwiej się je mieli i można regulować poziom zawartości kofeiny. Dlatego, aby w pełni rozkoszować się bogatym smakiem, najlepiej udać się do lokalnej palarni, która jest miejscem, ściągającym największych miłośników tego napoju. Świeża kawa z palarni kawy Java Coffee [www.javacoffee.pl/13-kawa] palona jest z oddaniem i pasją wyłącznie z wysokogatunkowych ziaren, co przekłada się na wyśmienity i niepowtarzalny smak. Co więcej, w palarniach kawy pracują sami specjaliści i znawcy, służący wsparciem w wyselekcjonowaniu ziaren odpowiadającym indywidualnym upodobaniom smakowym. To właśnie z ich pomocą można posmakować kawy doskonałej jakości.
Jakie zalety palonej kawy?
Udowodniono naukowo, że picie świeżo palonej kawy pobudza do działania układ krwionośny. Przepływ krwi zwiększa się średnio o 30%, co sprawia, że komórki są dobrze dotlenione, a organizm ma znacznie więcej siły i energii. Poza tym palona kawa działa skuteczniej od niejednego leku na dolegliwości bólowe. Pijąc dwie filiżanki kawy dziennie, można zauważyć zmniejszenie bólu nawet o połowę. Kawa zwiększa również wydajność organizm podczas ćwiczeń. Nie od dziś wiadomo, że napój ten to jeden z najsilniejszych antyoksydantów co oznacza, że przy regularnym spożywaniu zniszczeniu ulegają wolne rodniki, co w znacznym stopniu spowalnia proces starzenia. Ponadto świeżo palona kawa zwalcza stany zapalne i chroni komórki przed uszkodzeniem. Poza tym udowodniono, że parzone ziarna zawierają do 1000 różnych przeciwutleniaczy. Dietetycy polecają spożywanie palonej kawy podczas odchudzania, ponieważ usprawnia metabolizm i pomada w redukcji wagi. Dzieje się tak, gdyż metabolizm pod wpływem działania kofeiny potrafi przyspieszyć nawet o 20% pod warunkiem, że pijemy wyłącznie samą kawę, bez dodatku śmietanki, cukru czy syropów smakowych.
Kofeina w palonej kawie
Kawa, a zwłaszcza świeżo palona, jest całkowicie bezpieczna dla organizmu pod warunkiem, że spożywana jest z rozwagą. Dwie filiżanki kawy dostarczają organizmowi ok. 300 mg i tyle w zupełności wystarczy. To, jakiej kawy powinno się unikać to zdecydowanie rozpuszczalna, szczególnie ta występująca w wariantach 2 w 1 lub 3 w 1. Żadnych chemicznych dodatków i ulepszaczy nie znajdziemy w świeżo palonych ziarnach za to najlepsze walory smakowe, owszem. Jeśli zatem chcemy, aby o poranku budziła nas tylko wysokogatunkowa kawa, to zakupy w sklepie internetowym będą odpowiednim wyborem. Tylko one dają gwarancję jakości oraz wszystkich najcenniejszych walorów kawy.