Na polskich stołach najczęściej można spotkać mięso z kurczaka. Jest niedrogie, proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego idealnie sprawdza się na diecie odchudzającej. Wszystko co musisz wiedzieć o piersi z kurczaka, znajdziesz w tym artykule.
• Ile kalorii ma filet z kurczaka?
• Jak zrobić pierś z kurczaka?
• Gotowanie, smażenie, pieczenie – co wybrać?
Ile kalorii ma filet z kurczaka?
Surowa pierś z kurczaka, bez skóry, ma w 100 g tylko 110-120 kcal! W tym zawartość białka wynosi 20-23 g, a tłuszczu zaledwie 2-3 g w 100 g. Zdecydowanie można powiedzieć, że jest to bardzo wartościowy składnik diety, szczególnie odchudzającej. Wysoka zawartość białka chroni przed utratą masy mięśniowej oraz wpływa na regenerację po treningu. Co ważne, jeśli chcemy, aby pierś z kurczaka była dietetyczna, musimy zapewnić jej zdrowe towarzystwo – należy unikać wszelkich sosów zagęszczonych mąką, czy frytek.
Jak zrobić pierś z kurczaka?
Istnieją trzy najbardziej popularne sposoby przygotowania piersi z kurczaka: gotowanie, smażenie i pieczenie. Jednak niezależnie od obranej techniki, łatwo jest sprawić, że będzie twarda i niesmaczna. Musicie pamiętać, że obróbka kurczaka powinna być stosunkowo krótka (szczególnie jeśli wybieracie najprostszą metodę przyrządzania, czyli smażenie). Zbyt mocno przeciągnięte mięso traci na soczystości.
Gotowanie, smażenie, pieczenie – co wybrać?
Gotowana pierś z kurczaka należy do najzdrowszych, ale jest też jednak najmniej lubiana. Oskarża się ją przede wszystkim o brak smaku. Jak temu zapobiec? Jest na to prosty sposób: dodanie ziół i przypraw. Warto przyszykować filet z kurczaka z cebulą, majerankiem, liściem laurowym i innymi, ulubionymi dodatkami. Tak przygotowany filet wystarczy gotować 8-10 min.
Pierś z kurczaku można smażyć na oleju lub bez użycia tłuszczu – na patelni grillowej. W pierwszym przypadku musimy się jednak liczyć z tym, że kaloryczność potrawy trochę wzrośnie. Odpowiednio doprawiony filet, wystarczy obsmażyć z każdej strony przez kilka minut. I jeśli zależy Ci na smukłej figurze, to zrezygnuj z panierki.
Marzycie o aromantycznej i soczystej piersi z kurczaka? Przygotujcie ją w piekarniku! Tak naprawdę wystarczy 15 minut, aby była gotowa. To chyba najlepszy sposób na wykreowanie pysznego dania.
Fit przepisy na dania z piersi z kurczaka
Przepisów na dietetyczne dania z piersi z kurczaka jest wiele. Do najciekawszych należy: grillowany kurczak z sałatką caprese (można przygotować wcześniej pomidorki, mozzarellę oraz bazylię i na chwilę wrzucić wszystko na rozgrzaną patelnię z piersią – w ten sposób powstanie zdrowy sos), zapiekanka z kurczakiem, szparagami i ziemniakami, filet z kurczaka z bobem i zielonym pesto, czy kurczak tikka masala. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowywanie piersi z kurczaka z sezonowymi warzywami. A jeśli będziecie chcieli trochę urozmaicić swoje posiłki, to zobaczcie jak kurczaka wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej.
Pierś z kurczaka można przygotować na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. A jeśli nie macie pomysłu na obiad, to koniecznie skorzystajcie z tych propozycji.