Herbaty pomagają w procesie odchudzania

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jest to środek spożywczy uzyskiwany z rożnych odmian wiecznie zielonych krzewów herbacianych (Camellia sinensis), służący do przygotowania naparu i wyprodukowany z zastosowaniem procesów fermentacji i suszenia.

Pochodzi z południowych Chin i była wykorzystywana już od wieków, głównie jako napój leczniczy. Wielokierunkowe, prozdrowotne działanie herbaty potwierdzają przeprowadzone badania naukowe które dowiodły, że napar herbaciany zapobiega rozwojowi nowotworów, miażdżycy, nadwagi i otyłości, a także chorób neurodegeneracyjnych

Jakie mamy rodzaje herbaty?

Ze względu na stopień fermentacji surowca, otrzymuje się cztery rodzaje herbat:

  • czarne (w pełni fermentowane),
  • Pu-erh (fermentowane w 70%),
  • czerwone (fermentowane w 30-50%),
  • żółte (fermentowane w 13%),
  • białe i zielone (niefermentowane).

Dla kogo zielona herbata?

Zielona herbata, a dokładniej zawarte w niej EGCG- epigallokatechina gallusanu, a także pośrednio: EGC- epigallokatechina, ECG- galusan epikatechiny i EC – epikatechina, są jednymi z najskuteczniejszych antyoksydantów – o antyoksydantach więcej piszą dietetycy na akademiadietetyki.pl/przeciwutleniacze-w-ziolach-i-przyprawach/. EGCG wykazuje 80-100 krotnie wyższe działanie przeciwutleniające od witaminy C, a 20-25 krotnie od witaminy E. Codzienne spożywanie naparu z zielonej herbaty sprzyja stabilizacji masy ciała i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Badania japońskich naukowców potwierdziły, że podawanie zielonej herbaty bogatej w katechiny przez okres 12 tygodni, zmniejszyło masę ciała otyłych osób, w porównaniu do grupy kontrolnej. Z kolei w innym badaniu wykazano, że podawanie myszom karmionym dietą wysokotłuszczową ekstraktu z EGCG, hamowało przyrost masy ciała i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dowiedziono, że katechiny, a w szczególności EGCG, hamują wzrost i proliferację komórek tłuszczowych.

Herbata zielona w dzbanuszku

Dla kogo czerwona herbata?

Herbata czerwona uprawiana jest w Chinach, Japonii i na Tajwanie. Powstaje w procesie fermentacji, który kończy się, gdy liście przybiorą czerwony odcień. Herbata czerwona łączy w sobie cechy herbaty czarnej i zielonej. W Polsce bardzo popularna jest chińska odmiana Pu-erh. Cechuje się ciemnobrunatnym kolorem, wyrazistym, nieco ziemistym smakiem i intensywnym zapachem. Przeprowadzone badania dowodzą, że Pu-erh, podobnie jak herbata zielona, obniża poziom cholesterolu i pomaga w walce z nadwagą.

Dla kogo biała herbata?

Herbata biała jest najdelikatniejsza w smaku oraz wyróżnia się największą zawartością związków antyoksydacyjnych spośród wszystkich odmian herbat. Otrzymywana jest z młodych pączków liściowych zrywanych przed ich rozwinięciem, które następnie poddawane są więdnięciu i suszeniu. Napar zawiera duże ilości witaminy C oraz kofeiny, które sprzyjają odchudzaniu. Herbata biała uważana jest za najszlachetniejsza odmianę, uprawiana jest tylko w kilku chińskich prowincjach, a jej produkcja jest ściśle limitowana.

Herbata jest cennym źródłem witamin i minerałów

Grupa naukowców z Holandii dokonała gruntownego przeglądu 49 prac dotyczących wpływu zielonej herbaty na masę ciała u ludzi. Wykazano, że spożywanie naparu bogatego w katechiny sprzyjało redukcji tkanki tłuszczowej oraz utrzymaniu należnej masy ciała u ludzi.

Pomimo wysokiej zawartości antyoksydantów napar herbaciany jest również źródłem witamin i minerałów. Szklanka herbaty pokrywa do 5% dziennego zapotrzebowania na niacynę oraz do 10% dziennego zapotrzebowania na potas oraz fluor. Badania naukowe jasno stanowią, że codzienne spożywanie herbaty może aktywnie wspomagać nasze zdrowie i wspomagać odchudzanie.

Udostępnij