Dieta ziemniaczana – co kryją w sobie ziemniaki?

Każdy dietetyk zgodnie przyzna, że najkorzystniejsze dla zdrowia jest przestrzeganie zrównoważonej i urozmaiconej diety bogatej w składniki mineralne i witaminy. Obecnie jednak coraz częściej pojawiają się nowe diety opierające się o jeden produkt lub grupę produktów. Co takiego zawiera to popularne warzywo i jakie może przynieść skutki zdrowotne dieta ziemniaczana?

Stosowanie takich diet jest niekiedy uwarunkowane naszym stanem zdrowia i zalecane przez lekarzy. Do takich sposobów żywienia należy dieta ziemniaczana. Jak sama nazwa wskazuje podstawowym składnikiem obecnym w większości posiłków jest ziemniak.

Ziemniak – warzywo przez wielu uważane za wysokokaloryczne i tym samym oceniane jako tuczące. W rzeczywistości jego wartość energetyczna nie jest zbyt wysoka, 100 g produktu dostarcza nam ok 80 kcal. Wbrew powszechnej opinii to warzywo nie tylko nie jest wysokoenergetyczne ale także bogate w cenne dla organizmu składniki.

Wpływ diety ziemniaczanej na organizm

Dieta ziemniaczana uzupełnia niedobory potasu (więcej informacji: www.akademiadietetyki.pl/baza-wiedzy) w organizmie przez co reguluje gospodarkę wodną, zmniejsza obrzęki, wpływa także korzystnie na pracę serca. Duże ilości potasu oraz magnez zawarty w ziemniakach przyczyniają się do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego i pracy mięśni.

Dodatkowo potas i magnez regulują ciśnienie krwi oraz biorą udział w dotlenianiu mózgu, dzięki czemu ulega poprawie zdolność koncentracji i myślenia. Fosfor obecny w bulwach ziemniaka chroni natomiast serce i nerki. Zawarty w warzywie błonnik ułatwia procesy trawienne, pomaga przy zaparciach i biegunkach oraz przy obniżeniu poziomu cholesterolu.

Pieczone ziemniaczki są dodatkiem do wielu dań mięsnych

Dieta ziemniaczana działa oczyszczająco na organizm, łagodzi dolegliwości układu pokarmowego takie jak wrzody żołądka czy też niestrawność. Ziemniak to także niedoceniane źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na system odpornościowy. Ponadto warzywo to dostarcza w mniejszych ilościach witaminy z grupy B, witaminę A, cynk i kwas foliowy oraz zawiera śladowe ilości żelaza, siarki, sodu i jodu.

Dla kogo przeznaczona?

Dieta ziemniaczana jest w szczególności zalecana osobom chorym na niewydolność nerek. Dzięki łatwo przyswajalnej skrobi dania z gotowanych ziemniaków polecane są także osobom mającym problemy z układem pokarmowym.

Diety ziemniaczanej nie powinni natomiast stosować diabetycy gdyż spożywanie ziemniaków prowadzi do wzrostu poziomu insuliny i cukru we krwi oraz kobiety w ciąży lub będące w okresie laktacji. Pomimo, tego iż dieta ziemniaczana dostarcza wielu cennych składników jej stosowanie należy konsultować z lekarzem lub dietetykiem oraz według zaleceń uzupełniać w witaminy i składniki mineralne.

Udostępnij