Najlepszy sposób na uporczywe upały? Zimna zupa! W lecie chętnie sięgamy po lekkie chłodniki, na bazie maślanki lub kefiru bo są świetną alternatywą dla ciężkich i tłustych zup, które spożywamy w zimę. Najbardziej popularny jest tradycyjny chłodnik litewski, zrobiony z buraków, ale można go przygotować z wielu rodzajów warzyw i owoców. Jak zatem ugotować to, idealne na gorące dni, danie? W naszym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie!
1. Chłodnik litewski – pyszna tradycja
2. Gazpacho – hiszpański rywal tradycyjnego chłodnika
3. Nie wiesz co przygotować w upalne dni? Wypróbuj orzeźwiający chłodnik z ogórka!
1. Chłodnik litewski – pyszna tradycja
Początkowo zupa ta była przygotowywana na bazie wywaru wołowego i podawana z różnymi mięsnymi dodatkami ale obecnie znana jest bardziej w swojej lżejszej wersji. Przyrządza się ją z użyciem warzyw i kefiru, który odgrywa tu kluczową rolę. Idealny kefir nie może być ani solony, ani dodatkowo słodzony. Jak zatem przygotować tradycyjny litewski chłodnik? Potrzebne nam będą do tego:
• 45 dag buraków ćwikłowych
• 1/2 ogórka szklarniowego
• 2-3 jaja
• pęczek zielonej cebulki
• pęczek świeżego koperku
• litr kefiru bądź maślanki
• litr wody
• 3 łyżki stołowe śmietany
• sól i pieprz do smaku
Buraki gotujemy w skórkach i zostawiamy do ostudzenia. Gdy uzyskają temperaturę pokojową, obieramy je i ścieramy na tarce o największych oczkach. Do startych buraków dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w kostce jajka, obrane ze skóry i pokrojone w kostce ogórki oraz posiekaną cebulkę i koperek.
Do wymieszanych warzyw wlewamy 2-3 łyżki śmietany, doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Do garnka wlewamy maślankę lub kefir oraz wodę i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną zupę chłodzimy przez minimum godzinę w lodówce, dzięki temu przejdzie ona smakami. Gotowy chłodnik podajemy posypany ziołami z dodatkiem pokrojonego na cząstki jajka na twardo.
2. Gazpacho – hiszpański rywal tradycyjnego chłodnika
Ta ulubiona potrawa hiszpańskich robotników zyskuje, z roku na rok, coraz więcej zwolenników w naszym kraju. Ale skoro przejęliśmy od Hiszpanów upalne lato, musieliśmy przejąć również orzeźwiające potrawy, a chłodnik z pomidorów to ich kwintesencja. Jego podstawą, oprócz pomidorów oczywiście, są czosnek, oliwa z oliwek, biały chleb i ocet z sherry, który z powodzeniem zastąpimy octem jabłkowym lub winnym. W Hiszpanii można spotkać się z wieloma różnymi wariantami tej potrawy ale my, na potrzeby tego artykułu, wybraliśmy jego tradycyjną wersję:
• 4 ząbki czosnku
• 5 łyżek oliwy
• 1 łyżeczka drobnej soli
• 500 g pomidorów (4 pomidory)
• 1 ogórek
• 1 papryka
• 1 cebula
• 4 kromki białego chleba bezglutenowego lub pszennego
• 500 ml przegotowanej zimnej wody
• 2 łyżki octu sherry lub octu jabłkowego ewentualnie winnego
• chleb lub bułka do podania
Obrany czosnek rozetrzeć z solą i mieszamy z pokrojonym na drobne kawałki białym chlebem i oliwą. Przygotowaną pastę odstawiamy na około 30 minut. Jednego pomidora odkładamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Pozostałe pomidory kroimy na kawałki i wkładamy do blendera. Ogórka obieramy ze skóry, 1/3 kroimy w kostkę, pozostałą część wkładamy do blendera.Paprykę oczyszczamy z nasion, 1/3 kroimy w kostkę, resztę wkładamy do blendera.
Cebulę obieramy i wkładamy do blendera. Kromkę chleba kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Pomidory, paprykę, ogórka, cebulę, czosnek i oliwy blendujemy. Dodajemy ocet, resztę wody i miksujemy kilka sekund. Gotową zupę przelewamy przez sitko i przecieramy.
Gazpacho przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce. Podajemy z grzankami.
3. Nie wiesz co przygotować w upalne dni? Wypróbuj orzeźwiający chłodnik z ogórka!
To potrawa idealna. Nie dość, że przygotujemy ją w kilka minut, oczywiście nie licząc czasu potrzebnego do jej schłodzenia, to jeszcze jest tania i banalnie prosta. Poradzi sobie z nią każdy, nawet osoby, których umiejętności kulinarne kończą się na przygotowaniu jajecznicy. Do zrobienia chłodnika ogórkowego potrzebujemy:
• 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego;
• 3 duże ogórki;
• po 2 łyżki koperku i szczypiorku
• pieprz
• sól
Ogórki obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Kroimy je na mniejsze części i miksujemy.
Do zmiksowanych warzyw dodajemy ubity jogurt naturalny lub kefir. Całość doprawiamy.
Gotową zupę chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.